kolmapäev, 28. oktoober 2009

Finantsalane kirjaoskus

Olen kuulnud, et mõned õpetajad kasutavad matemaatika tunnis õppematerjalina ka Finantsinspektsiooni tarbijaveebis olevaid interaktiivseid mänge. Mõtlesin, et need võiksid ka teistele õpetajatele huvi pakkuda ja tutvustan natuke lähemalt.

Finantsinspektsioon alustas tarbijahariduse projekti 2006. aasta lõpul. Nüüdseks on valmis tarbijaveeb http://www.minuraha.ee/. Loomulikult täiendame ja arendame seda pidevalt edasi. Oleme siia lisanud mitmeid kalkulaatoreid, pere-eelarve vormi, teste ja mänge. Samuti püüame päevakajalistel teemadel värskeid uudiseid ja kommentaare lisada. Finantsinspektsiooni veebiküljelt leiab vastused pere-eelarve planeerimise, laenamise, kindlustamise, investeerimise ja säästmise ning teiste pangateenustega seotud küsimustele. Soovitustega tasub kindlasti enne lepingu sõlmimist tutvuda.

Kevadel korraldasin koos Haridusministeeriumiga õpilaskonkursi “Mina ja raha”. Konkursil osalemiseks tuli õpilastel mõelda välja lugu ja salvestada see kuni kolme minuti pikkuse filmiklipina. Eesmärk oli pöörata laste ja noorte tähelepanu rahaasjadele ning uurida, kuidas nemad oma rahaasju korraldavad ja milliseid teadmisi omavad.
Sügisel valmis huvitavamate klippide põhjal spetsiaalselt õpilastele mõeldud veebileht kool.minuraha.ee. Hiljuti lisasime siia mängu “Rahatsirkus”.

Meie soov on lisada finantsalase kirjaoskuse teemad kooliprogrammi, et tulevased tarbijad oleksid targemad ja oskaksid oma rahaasjades arukamaid valikuid teha. Talvel tegime selleks ettepanekud REKK-le, ühiskonnaõpetuse 6. ja 9. klassi ainekavasse läksid rahaasjade põhitõed sisse. Kindlasti oleks võimalik matemaatika tunnis samuti neid teemasid tutvustada. Koostasime ühiskonnaõpetuse tunni jaoks näidisülesanded, need võiksid sobida ka matemaatika tundi, kuigi matemaatiliselt väga keerukaid ülesandeid siin pole. Olen otsinud internetist teistes riikides kooliprogrammis kasutatavaid finantsalast kirjaoskust edendavaid materjale ja leidnud päris palju huvitavat. Võiksime aidata ka meie õpilaste jaoks selliseid materjale välja töötada. Kui soovite näha näidisülesandeid või on tarvis lisainformatsioon, võtke julgesti minuga ühendust.

Vaadake lähemalt:
Õpilaste tarbijaveeb: http://kool.minuraha.ee/
Mäng “Rahatsirkus”: http://tsirkus.minuraha.ee/
Mängud: www.minuraha.ee/mangud
Kalkulaatorid: www.minuraha.ee/kalkulaatorid
Tarbijaveeb: http://www.minuraha.ee/

Parimate soovidega,

Leonore Riitsalu
tarbijahariduse projektijuht
Finantsinspektsioon
http://www.minuraha.ee/

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar